duminică, 26 septembrie 2010

"M-am distantat de poliţişti, fiindcă n-au procedat legal !"

În societatea-spectacol instaurata dupa 1989, bineinteles ca spectacolul este legitim. Nici vorba de vreo demitere, totul se rezuma la a transforma sperietura trasa de presedinte intr-un circ mediatic, tensionat si gradual. Eventual, la palatul Victoria - si ma intreb - ce cauta acolo nucleul dur al PDL ca totusi e guvernul nu sedinta in sediul de partid - au fost puse la punct in linii mari planuri pentru impiedicarea demonstratiilor legitime si alte masuri de securitate pentru nomenclatura pedelista. In linii mari, e vorba de o tergiversare a evolutiilor rebele existente, de o linistire si calmare a spiritelor, ulterior, de masuri dure: concedierea micilor comandanti, amenintarea ofiterilor superiori cu "decapitarea", vreun proces politic. Vor fi alocate noi uriase sume de bani SPP-ului, incercandu-se astfel transformarea acestei institutii intr-o noua "securitate" si izolarea acesteia de natiune. Va fi folosit acest prilej in sedinta CSAT cand se va incerca transformarea statului democrat roman intr-unul autoritar.
Cea mai interesanta polemica starnita de presedinte este pe problema ilegalitatii mitingului si subminarea autoritatii statului prin manifestarea in uniforma si aruncarea insemnelor statului. Dar, aici sunt mai multe lucruri de spus. Ca deplasarea la Cotroceni s-a facut intr-o situatie de forta majora prin uzarea dreptului la petitie. Ca prin aruncarea chipielor nu a existat intentia reala de subminare a autoritatii statului, ci s-a manifestat doar o stare de tulburare psihica.
Totusi, aici exista cateva probleme mult mai grave. Faptul ca puterea a pierdut capacitatea de comunicare si convingere a maselor şi este generatoare de violenta. Faptul ca democratia reprezentativa pare ca a esuat in Romania. Faptul ca mandatul imperativ este declarat nul, la fel ca in majoritatea tarilor europene, dar, din pacate, clasa politica nu face tot ce este posibil pentru binele cetatenilor. Faptul ca prin Constitutie nu sunt prevazute instrumente si mecanisme legitime si legale de schimbare in orice moment a unui regim politic care nu-si mai poate indeplini misiunea populara.
Toate acestea, pe fondul crizei structurale interne, au creat conditii explozive a caror gestionare este extrem de dificila. Este pueril sa credem ca amenintarea, santajul, viclenia, pedeapsa si manipularile de comunicare vor relansa economia si vor restabili jusitia sociala la un minim de normalitate.
Cum putem crede ca presedintele, jignit moral, s-a distantat de MAI si trupele de jandarmi? Distantarea este doar o masura de securitate. Si cum vine asta ? Ne temem de propriul popor ? Nu putem discuta, nu putem adapta politicile, nu putem convinge ?
Amenintarea cu puscaria a ramas ultima reduta a discursului populist. Dar, nu-i gluma, poate ca trebuie sa ne pregatim serios pentru a contracara razbunarile care vor urma. Pana una alta macar sa strangem niste bani pe care sa-i oferim ca ajutor politistilor ce vor fi concediati pentru ca si-au clamat drepturile intr-o forma "ilegala". Ma intreb insa care ar fi putut sa fie pentru politisti - daca tinem seama de legile noastre - forma legala. Ce sa-i faci, sunt si riscuri. Pentru ca o manifestatie, un miting, nu se desfasoara pentru a-ti defula enervarea provocata de suferinte, dupa care fiecare cu ale sale (cu ce i se cuvine). O manifestatie se desfasoara pentru a transmite convingator un mesaj, pentru a-l face şi inteligibil, şi emoţional. Or, pana in prezent, presedintele nu a dovedit ca a inteles mesajele de suferinta anterioare.
Argumentarea exceptionalelor masuri de securitate prezidentiale si guvernamentale are si partea ei comica. Sa ne imaginam ca in locul politistilor intreg poporul roman ar fi participat la un miting la Victoria si ulterior spontan si "ilegal" s-ar fi deplasat la institutia-simbol Cotroceni, pentru a-i spune păsurile persoanei careia ii arata maxima incredere. Dupa sosirea sa de la o activitate exterioara mai importanta presedintele ar fi spus: "M-am distantat de români, fiindca n-au procedat legal !"
Dar, fiindcă asta nu este posibil, îl rugăm în continuare pe preşedintele nostru să dea dovadă de maturitate şi de clemenţă, să asculte păsurile oamenilor, să vegheze la buna guvernare si să facă tot ce mai este posibil pentru îndreptarea lucrurilor în această ţară.
Să-i ierte pe cei care din enervare şi nu cu intenţie l-au jignit şi să nu escaladeze conflictul,transformând România într-un teatru de luptă şi răzbunări personale şi revanşarde.

Lt.col. (r) Emil POP

Un comentariu:

  1. Cui cereti domnule Pop sa aibe clementa ? Lupului fata de miel ?
    Cui cereti maturitate in gandire , celui care injura ziaristii ca la usa cortului ?
    De la cine aveti pretentia sa vegheze la buna guvernare , celui care isi pune amantele in pozitii cheie ca sa numere voturile din doi in doi ?
    Cui cereti sa nu escaladeze conflicte , celui ce bate copii ?
    Ma faceti sa rad . Va stiam un bun analist .

    RăspundețiȘtergere