luni, 30 iulie 2012

Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau !

Regele a murit, trăiască regele ! Supus referendumului popular pentru demitere "regele" Traian Băsescu a reuşit cu generosul concurs al puterilor europene şi al ignoranţei şi indiferenţei unei părţi dintre cetăţenii virtuali ai ţării să ajungă la performanţa de a fi deodată un preşedinte ilegitim şi, totuşi, legal. Ilegitim pentru că cca 8 milioane de alegători au votat pentru demiterea sa. Legitim pentru că o Curte constituţională care interpretează după bunul său plac o Constituţie cu multe lacune a hotărât introducerea unui cvorum cu izuri de cnut rusesc. Dar, dacă rezultatul acestui referendum era cumva de aşteptat, în schimb surprinzătoare sunt reacţiile preşedintelui legal şi ilegitim. Nici nu s-au aşezat bine procentele referendumului că acesta a şi lansat un panseu interesant: că cei aproape 8 milioane de contraşi nu ar fi decât o parte dintre cetăţenii ţării, o parte dezinformată de "antenele" lui Dan Voiculescu. Ulterior, au urmat alte propoziţii la fel de pline cu miez, dar mi se pare mie oarecum contradictorii. Că e dispus la dialog, dar cei care au iniţiat "lovitura de stat" trebuie aduşi în faţa justiţiei. Că una, că alta, că cealaltă. De curând ne-a informat că va fi preşedintele a 22 milioane de români. După cum se vede 8 milioane de cetăţeni au votat pentru demitere, adică 8 milioane de persoane nu vor fi subiecţii preşedintelui Traian Băsescu, dar acesta va fi şi preşedintele lor urmându-le, desigur, interesele. Nu seamănă suspect de straniu istoria de acum cu una petrecută demult în istoria noastră.

 "— Să nu bănuiești, măria-ta, zise Moțoc, țara este liniștită și poate că măria-ta ai auzit lucrurile precum nu sînt; căci așa este obiceiul norodului nostru, să facă din țînțar armăsar. Pentru aceea obștia ne-au trimis pre noi să-ți spunem că norodul nu te vrea, nici te iubește și mata să te întorci înapoi ca…
— Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau, răspunse Lăpușneanul, a căruia ochi scîntieră ca un fulger, și dacă voi nu mă iubiți, eu vă iubesc pre voi și voi merge ori cu voia, ori fără voia voastră. Să mă-ntorc? Mai degrabă-și va întoarce Dunărea cursul îndărăpt. A! Nu mă vrea țara? Nu mă vreți voi, cum înțăleg"(Alexandru Lăpuşneanu, Negruzzi, 1857, sursa Wikipedia)

Totuşi, al cui preşedinte este Traian Băsescu ? Păi, cu certitudine al celor cca 10% care au votat pentru menţinerea sa în funcţie. Nu pentru cei 80%. Neclar şi confuz, în imposibilitate logică de evaluare, pentru aceia care nu au participat la referendum. Cât despre ficţiunea "votului prin atitudine de boicot", aceasta rămâne doar o ficţiune şi o altă şmecherie josnică. Pentru toţi ceilalţi 80% din 47% actuala Curte constituţională a participat din plin la formarea atitudinii prezidenţiale post-referendum:  "Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau !"

Emil POP

PS Domnule colonel (rez) Sorin Berariu, nu are rost să fiţi necăjit că unii nu s-au prezentat la vot. Aceasta nu se datorează numai convingerii unor cetăţeni că "toţi politicienii sunt la fel", ci şi unor proceduri mai puţin ortodoxe gândite cu mare adâncime de organizatorii boicotului. Vreau să vă reamintesc că, în final, s-a hotărât ca reprezentanţi PDL să fie în secţiilede votare, dar nici un pedelist să nu voteze. De ce era nevoie de supervizorii PDL în secţii ? Păi cu siguranţă ca mijloc de intimidare împotriva electoratului. Tot aşa şi cu problema instalării camerelor de luat vederi pentru a se vedea cine participă şi cine nu participă la vot. Acest boicot a avut efecte ca urmare intimidării aplicate. Prin aceasta au fost aduse atingeri şi secretului votului. Nu este corect că dacă toţi cei în favoarea nedemiterii preşedintelui nu se prezintă la vot, toţi cei care se prezintă sunt pentru demitere ? Şi nu este corect că acum PDL-ul are deja o radiografie cu opozanţii preşedintelui şi nu aşteaptă decât prilejul să le aplice direcţia (întâi) şi corecturile pentru a-i aduce la sentimente mai binevoitoare ?  Numai că acest procedeu are un nume. Poate fi denumit "terorism de partid". Dar, mai rău e când se numeşte "terorism de stat".