joi, 26 iulie 2012

Cântec cu dedicaţie Curţii constituţionale


Astăzi un atac dur din partea laboratoarelor de campanie ale PDL la adresa preşedintelui SCMD Mircea Dogaru şi USL a scos la iveală încă un "mare complot" în vederea capturării justiţiei, desigur de către demonul şef Voiculescu şi dracii săi înregimentaţi în neagra armată care demolează România prosperă şi democrată de azi. Capturarea justiţiei s-ar face chipurile la cel mai înalt nivel printr-o înţelegere semnată de premier şi preşedintele SCMD pentru desfiinţarea Curţii constituţionale. Uite, eu ca om simplu nu prea mare specialist în  probleme de constituţionalitate, dar nici prost sau novice gândesc aşa. Că această Curte trebuie să judece legile prin prisma adecvării la CONSTITUŢIA ROMÂNIEI. Că prin litera Constituţiei referendumul pentru demitere este constituţional şi prin spiritul Constituţiei referendumul trebuie să asigure condiţiile echitabile, neângrădite, care să ducă în mod necesar la un rezultat: demitere sau nedemitere. Că cetăţeanul la noi este cel mai frecvent doar o abstracţiune şi că procedând la o îngrădire a sistemului electoral pentru demitere prin introducerea unui "numerus clausus" Curtea constituţională a generat multe confuzii şi probleme, astfel:
Toţi românii au dreptul la vot. Există români activi politic mai conştienţi sau nu de problema politică şi soluţionarea ei (cetăţeni) care merg la vot şi vor vota pro sau contra, da sau nu, ei îşi exercită dreptul la vot. Există români mai dezinteresaţi de politică, indiferenţi, care nu merg niciodată la vot formând marea masă a absenteiştilor. Ei au dreptul la vot, dar nu şi-l exercită. Presupunând că acest număr al lor va face ca după decizia Curţii referendumul să fie invalidat, nu se specifică ce se întâmplă. Ce înseamnă un referendum nevalid ? Că preşedintele îşi reia funcţia ? Nici pe departe ... Un referendum invalid este necorespunzător ca procedură şi trebuie reluat până când devine valid, adică până se întruneşte condiţia de 50% plus 1. Dacă se acceptă ideea că preşedintele îşi reia funcţia atunci acesta este efectul persoanelor care nu s-au prezentat la vot, dar neprezentarea lor a fost considerată ca fiind un vot contra demiterii preşedintelui. Păi, onorabilă Curte constituţională, unde sunt condiţiile procedurale echitabile ? Adică, eu îmi exercit dreptul de vot ca un cetăţean activ şi sunt pus pe picior de egalitate cu cineva care nici măcar nu are conştiinţa civică de a se prezenta ? Nu cumva mă discriminaţi ? Dar, nu era mai simplu să nu se prezinte nimeni la vot, ci acei votanţi contra Băsescu să deschidă geamul pe partea dreaptă, în timp ce ceilalţi să-l lase închis ? Trebuie să vă reamintesc că rezultatul votului (demiterea sau nedemiterea) este consecinţa exercitării dreptului de vot, nu a posesiunii dreptului de vot. Bănuiesc că oricum ştiţi şi Dvs aceste lucruri. Dar, de recomandarea cetăţenească a PDL de a nu se merge la vot ce ziceţi e constituţională sau nu ? Eu zic că e constituţională, dar defel cetăţenească şi că un asemenea partid nu are ce căuta pe plaiurile noastre. Onorată Curte, dar nu cumva aţi încurajat, desigur fără voie, acele recomandări ? O fi constituţional, o fi moral ? 
Desigur, odată cu trecerea timpului şi proporţional cu maturizarea politică şi cetăţenească vom avea o altfel de Curte constituţională. Atunci, noi nu vom mai fi, ci doar copiii noştri care acum învaţă democraţia şi civismul. Până atunci putem fluiera a pagubă sau asculta o frumoasă melodie de demult a cenaclului Flacăra.