joi, 26 august 2010

“Ostaşi, va ordon! Cereţi recalcularea pensiei!” sau Punct de vedere al SCMD –filiala Cluj-Napoca

In legătură cu semnarea Ordinului M 101/23.08.2010 de către ministrul apărării naţionale şi preluarea spre difuzare a comunicatului de presă al MapN, filiala Cluj-Napoca a Sindicatului cadrelor militare disponibilizate, în rezervă şi retragere îşi exprimă următorul punct de vedere.
Este dreptul cetăţenilor români să fie corect informaţi în legătură cu toate aspectele legate de încercarea guvernului Emil Boc de a recalcula pensiile militare şi de eforturile ministrului apărării de a ne face o favoare în lupta cu „nedreapta birocraţie”. Informaţiile mai puţin cunoscute cetăţenilor sunt următoarele.
Cadrele militare în rezervă şi retragere sunt cetăţeni români cărora li s-au acordat grade militare în condiţiile legii, care nu ocupă o funcţie militară, dar întrunesc condiţiile prevăzute de lege pentru a fi chemaţi să îndeplinească serviciul militar ca rezervişti concentraţi sau mobilizaţi, iar la nevoie în calitate de cadre militare în activitate. Pentru importanţa lor socială, şi ca o măsură de prevenire a abuzurilor, legiuitorul a decis că aceştia sînt „în serviciul naţiunii”, nici măcar al statului. De aceea, li s-a conferit un drept important sub forma unei îndatoriri: „Cadrelor militare nu li se poate ordona şi le este interzis să execute acte contrare legii, obiceiurilor războiului şi convenţiilor internaţionale la care România este parte; neexecutarea ordinelor în aceste condiţii nu atrage răspunderea penală şi civilă a subordonaţilor.”
Cadrele militare în rezervă şi retragere au îndatoriri şi drepturi stabilite prin Legea 80/1995 – Statutul cadrelor militare, lege parlamentară care nu a fost abrogată până în prezent. Art. 11 din Statut precizează: “cadrele militare trecute în rezervă sau direct în retragere au dreptul la pensie militară potrivit legii. Partea din pensie corespunzătoare soldei de grad se actualizează permanent potrivit soldei de grad a cadrelor în activitate”. Sistemul pensiilor militare este reglementat prin Legea 164/2001, o altă lege parlamentară neabrogată, care dispune astfel:
- dreptul la pensii şi asigurări sociale pentru cadrele militare este garantat de stat şi se exercită în condiţiile prezentei legi;
- sistemul pensiilor militare acoperă riscurile activităţii militare precum şi pierderile de venituri datorate invalidităţii, bătrâneţii şi decesului;
- de prevederile prezentei legi beneficiază şi “…cadrele militare în rezervă sau retragere, denumite în continuare cadre militare”;
- drepturile de pensii sunt imprescriptibile şi nu pot fi cedate total sau parţial;
- sistemul pensiilor militare foloseşte pentru calcularea cuantumului pensiei vechimea în serviciu şi ultima soldă brută în plată ca militar active, în timp ce sistemul public de pensii foloseşte stagiul de cotizare
Din cele prezentate orice persoană raţională poate înţelege următoarele:
- că pensia militară de serviciu pentru cadrele militare în rezervă şi retragere (fiindcă pe ultimii legiuitorul îi denumeşte tot cadre militare) nu acoperă numai pierderile de venituri (ca un venit de înlocuire), ci şi riscurile activităţii militare. Mai trebuie să precizez pentru “cunoscători” că noţiunea riscului se aplică niciodată la o activitate prezentă, ci numai la una viitoare. Riscăm întotdeauna faţă de un eveniment negativ care poate surveni ca posibilitate viitoare. Deci pensia militară asta de acum a cadrelor în rezervă şi retragere răsplăteşte, de exemplu, riscul pierderii imediate a vieţii în urma angajamentului preşedintelui României de a intra ca partener de război alături de statul Israel împotriva Iranului, dacă se va întâmpla.
- în legătură cu obstinaţia primului ministru de a aplica principiul contributivităţii, Legea 164/2001 precizează la art. 1, al.2 că principiile L19/2000 privind sistemul public de pensii se aplică în mod corespunzător şi pensiilor militare de stat, exceptînd situaţiile în care L164/2001 dispune altfel. Ori legea a dispus altfel: stagiul de cotizare din sistemul public de pensii este înlocuit de vechimea în serviciu, iar volumul contribuţiei este înlocuit de procentele din baza de calcul, adică 60% din ultima soldă brută, în condiţii normale de lucru
Ţinând seama de responsabilităţile unui guvern român faţă de naţiune, de ideea unui stat român de drept, nu poate fi înţeleasă asumarea responsabilităţii pe L119/2010, metodologia absurdă a HG 735/2010 şi graba ministerului care prin ordinul M101/2010 reiterează dorinţa guvernului de a determina pensionarii militari să-şi ceară ei înşişi recalcularea pensiei. Unicul lucru care poate fi înţeles este foamea de bani a guvernului, pentru a cărei satisfacere recurge la metode tot mai neortodoxe. Să ne explicăm. Guvernul doreşte ca păstrând aparenţele de formă ale drepturilor militarilor în rezervă şi retragere să le reducă cuantumul pensiilor. Pentru aceasta utilizează interpretări pernicioase ale legilor care nu sunt abrogate şi care au efecte (L80/1995, L164/2001) pentru militari. Astfel, după apariţia L19/2000, s-a căutat ca L164/2001 să fie armonizată cu precedenta, atât cât este legitim. De aceea, pentru persoanele care au lucrat ca militari, dar şi în viaţa civilă, art 21 al L164/2001 precizează că militarii pot opta pentru sistemul public de pensii. Legiuitorul a prevăzut aceasta pentru a da posibilitatea acelor persoane de a alege sistemul de pensii care le oferă cuantumul cel mai avantajos. Ce face guvernul ? Ştiind că nu poate micşora legal pensiile militare stabilite de legi organice şi legitime, neabrogate, cunoscând şi că drepturile de pensii sunt imprescriptibile total ori parţial, lansează un concert de manipulări împotriva cadrelor militare în rezervă şi retragere pentru a le determina să ceară singure trecerea la alt sistem de pensii. Inventează formulare cu texte care menţionează cererea recalculării în spiritul L119/2010, adică trecerea benevolă la sistemul public de pensii, totul cu scopul ascuns de a micşora pensiile militarilor. Dar micşorarea pensiilor echivalează cu situaţia de prescriere parţială a pensiei. Păi, domnilor guvernanţi aţi citit L164/2001 şi asta ne faceţi ? Aţi sărit articolul 69 care spune că încălcarea respectivei legi atrage răspunderea materială, civilă, contravenţională sau penală, după caz ? Sau cumva dorinţele Dvs. ţin loc de lege ?

Lt.col.(r) Emil Pop, secretar SCMD-filiala Cluj-Napoca

33 de comentarii:

 1. Foarte bun articolul, "la obiect". Felicitari autorului!

  RăspundețiȘtergere
 2. Stimati colegi,
  Eu am inaintat Sefului Directiei Financiar-Contabile urmatoarea depesa:
  "SEFULUI DIRECTIEI FINANCIAR CONTABILE
  SEFULUI SERVICIULUI PENSII MILITARE
  Stimaţi colegi.

  Subsemnatul MIRCEA IONEL CNP ..............dosar de pensie nr.........................., va informez pe aceasta cale ca nu sunt de acord cu recalcularea (diminuarea) pensiei militare. Ca urmare, va informez ca nu voi semna si nu voi depune la Centru Militar Zonal cerea tip conceputa de ministrul tradator al intereselor militarilor. Daca in virtutea ordinelor primite sunteți obligat sa-mi recalculați pensia, puteți cere dumneavoastră arhivelor militare si civile eliberarea documentelor necesare, întrucât aveţi toate datele necesare in dosarul de pensie.
  Va informez ca-mi rezerv dreptul de a acţiona in instanţa instituţia pe care o conduceţi in cazul diminuării pensiei.
  Cu stima
  Col. Ing. (Rz) Ionel MIRCEA"
  Asta ca sa se vada ca nu suntem o turma care merge la taiat de bunavoie, si ca nu suntem de acord sa ni se diminueze drepturile.
  Daca veti considera demersul meu oportun, va rog sa ma urmati, si apoi, vom vedea ce este de facut in continuare; putem face ulterior si cererea de eliberare a adeverintelor de salariu, nu-i nici o opreliste;

  RăspundețiȘtergere
 3. Stimati colegi. Am analizat foarte atent situatia creata si pot sa spun ca articolul pune punctul pe I. Ceri recalcularea atunci totul v/a fi legal . Personal am cerut prin raportul de trecere in rezerva , trecerea ca urmare a nevoilor de restructurare a armatei. Cred sincer ca ar trebui ca toti sa cerem in instanta reactivarea ca urmare a faptului ca statul nu respecta conditiile trecerii noastre in rezerva. Rog pe aceasta cale juristii SCMD sa analizeze acest fapt si sa dea un sfat.

  RăspundețiȘtergere
 4. Micutzule, te-ai gandit ce s-ar intampla daca ti s-ar aproba sa fii reactivat ? Ai mai suporta sa faci parte dintr-un sistem condus de Basescu, Oprea, Marin si acolitii lor ? Eu unul, scarbit de mizeria in care acesti tradatori de tara au adus armata, nu as mai fi in stare sa accept revenirea in sistem.

  RăspundețiȘtergere
 5. Eu as propune sa notificam Ministerul Apararii Nationale cu privire la faptul ca incepanad cu data de ... ne deplasam prin Uniunea Europeana (nu spunea Carmaciul suprem ca asta e marea realizare a regimului, si anume ca putem calatori liber prin Europa?) si sa ii rugam sa nu mai conteze pe noi ca rezervisti in lucrarile lor de mobilizare. Asta in conditiile in care oricum ne anuleaza conditia de militari, prin aberantele legi cu care si-au asumat raspunderea la Parlament.

  RăspundețiȘtergere
 6. Daca ati ratat cumva emisiunea de joi in care domnul Dogaru a aparut la Antena 3 (Subiectiv, a se vedea partea a doua a emisiunii) pentru a ne apara interesele, accesati linkul http://inregistrari.antena3.ro/view-26_Aug-2010-_Subiectiv_cu_Razvan_Dumitrescu_-27.html
  Eu unul ii multumesc pentru efortul pe care il face in fruntea SCMD si ii doresc mult succes in continuare.

  RăspundețiȘtergere
 7. @ Eudoxie
  Sunt perfect de acord ca dl. Dogaru face eforturi in a apara interesele noastre. Dar cred ca ne erodam in emisiuni facute la repezeala, fara un subiect precis, cu nemultumiti de viata ca Serbanescu. Eu zic ca emisiunile de la OTV ( nu simpatizez ), unde ai timp sa explici pe indelete , sunt constructive. Ultimele doua emisiuni la care a participat, parca realizatorii abia asteptau sa se termine.
  Avand in vedere ca politistii sunt foarte hotarati, cred ca se impune o colaborare stransa cu sindicatul lor si in special trebuie ca ,legal, sa actionam deosebit de dur.

  RăspundețiȘtergere
 8. Ajută Doamne poporul nostru greu încercat!

  Doamne Atotputernic, ascultă-ne ruga nostră şi îndreaptă gîndul tău cel bun asupra poporului nostru asuprit de interese străine. Apără Doamne duhul şi sufletul Apărătorilor României ştiuţi şi neştiunţi care şi-au jertfit sângele şi viaţa pentru salvarea libertăţii, credinţei, onoarei, deminităţii, independenţei, spiritului şi culturii, obiceiurilor, a ogoarelor, ale vieţii copiilor, ale părinţilor, fraţilor, prietenilor şi ale soţiilor şi fiicelor lor.
  Pomeneşte doamne pe vecie, pe toţi martirii neamului, a căror trup a putrezit neîmpăcat şi au murit fără de Lumină, începand cu pruncii, femeile şi bărbaţii, din neamul nostru asasinaţi mişeleşte fără de judecată şi fără de nobilă cauză de cotropitorii fără de Dumnezeu, ce au omorât români în numele dreptului la ucidere pentru jaf şi cotropire.
  Încă mai pomeneşte Doamne pe toţi preoţii şi slujitorii altarelor sacre ale înaintaşilor nostri traci, daci sau geţi, care au fost omorâţi pentru credinţa lor în Tine şi au apărat spiritualitatea convivilor, cu preţul jertfei supreme, şi cărora li s-au ars bisericile şi simbolurile credintei poporului nostru, pentru a fi înlocuite cu alte credinţe meşteşugite.
  Pedepseşte Doamne pe toţi bicisnicii, ce au pus gânduri rele de cotropire şi jefuire a teritoriului, populaţiei, economiei, de slăbire a forţei şi tăriei oastei neamului nostru, de sărăcire a Apărătorilor Patriei şi de distrugere şi capturare fără luptă a uneltelor şi ale armelor de apărare.Cei ce ne-au privat de dreptul la muncă să fie pedepsiţi etern.
  Mai pedepseşte Doamne pe jefuitorii mormintelor, unde se odihnesc înaintaşii noştri, distruse spre a se face loc caselor destinate desfâului şi plăcerilor lumeşti, a celor ce ne înşeală cu credite otrăvite, ne dau falimente, ruine şi pierderi financiare, ne distrug locurile noastre de muncă, ne diminuiază veniturile, pentru a nu mai putea trăi în condiţii normale, creştineşti, ne lasă copii fără de învăţătură şi bolnavii fără de ajutor medical, ne ard copii în incubatoare şi ne otrăvesc sufletul cu minciunile lor.
  Mai ascultă Doamne Atotputenic ruga noastră de a lumina mintea celor ce ne conduc acum cu rea credinţă, împotriva interesului neamului nostru oropsit, sau care s-au asociat cu conducători răi şi şovini, ce persecuta românii în propria lor ţară prin dispteţ şi vanitate.
  Şi opreşte Doamne, pe toţi tăietorii de păduri şi cei ce strică armonia naturii, care ucid animale nevinovate, pentru a le devora, sau care expoatează culturile şi plantaţiile intensiv pentru a ne sărăci pământurile, sau care ne îndeamnă să ne părăsim ţara, pentru a fi slugi la case mai bogate ale altor popoare.Dă-le Doamne pedepse spoliatorilor patriei, ce umilesc injust apărătorii şi funcţionarii ţării, preoţii şi dascălii noştri, poliţiştii şi jandarmii, diplomaţii şi ambasadorii ţării, truditorilor oneşti pentru binele ţării şi veghează la somnul liniştit al copilaşilor noştri. Încă mai pedepseşte Doamne, pe făcătorii de stări de conflicte nejustificate, sau pe cei care atentează la liniştea şi ordinea planetară, făcători de conflicte militare prin minciună, având în spate scopuri ascunse de subjugare a poparelor şi a le fi luate bogaţiile fără contrcate sau plată, sau care le ucid conducătorii pentru a arunca în foame milioane de oamnei, propagă molimele, sau alte dezastre.
  Ascultă-ne Doamne Ruga spre îndreptarea credulilor şi detractorilor, îndreptarea răufăcătorilor, a bogaţilor ce asupresc săracii şi a oamenilor ce nu-şi ajută semenii aflaţi în suferinţă.
  Fă doamne ca poporul nostru care are mare credinţă în Tine, ca în timpuri de bejenie să fie unit, dârz şi hotărât, spre a învinge gravele probleme şi suferinţa cu care se confruntă.
  Aşa se ne ajute Dumnezeu. Uniţi-vă şi apăraţi patria şi poporul dragi Fraţi Români.
  Amin!(COPIAT DIN CAPITAL!)

  RăspundețiȘtergere
 9. ...revin...

  Marele PERICOL care ne pandeste in urmatoarele saptamani este ADOPTAREA de catre Camera Deputatilor a legii privind SISTEMUL UNITAR de PENSII, in varianta propusa de GUVERN (cred ca NU s-a uitat termenul de 15 septembrie "recomandat" de Jeffrey Franks). Daca va amintiti, propunerea legislativa a trecut de Senat, prin adoptare tacita, dupa un intreg circ la care au participat toti actorii politici din Parlament si din afara lui (care au patinat pe sticla televizoarelor).

  In propunerea legislativa, la Art. 201, se spune ca la data intrarii in vigoare a legii SE ABROGA: Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii, LEGEA 164/2001 PRIVIND PENSIILE MILITARE DE STAT si PREVEDERILE CU REFERIRE LA PENSII din art. 11,21,24,85,103 din LEGEA 80/1995 privind Statutul cadrelor militare.

  Daca legea sistemului unitar de pensii publice trece in forma propusa de Guvern, atunci, pe 25 octombrie, ne mai ramane DOAR sa depunem coroane pentru eroi (chiar si pentru cei inca in viata)!

  In timpul ramas pana la sfarsitul anulul va trebui ca fiecare dintre noi sa hotarasca cum va proceda pe "subiectul" recalcularii pensiei. Nu cred ca o decizie "la gramada" ne va avantaja, atat timp cat nu mai suntem inregimentati "la ordin". Suntem atat de apropiati unii de altii, si totusi atat de diferiti.

  Ma surprinde ca atat de tarziu s-a inteles ca suntem prinsi ca-ntr-o ambuscada legislativa.

  Daca depunem cererile la Centrele Militare (chiar si numai pentru obtinerea documentelor doveditoare ale veniturilor) vom "certifica" prin propria semnatura ca suntem de acord cu prevederile L119/2010, iar sansele noastre pentru o eventuala actiune in justitie devin aproape nule.

  Daca NU depunem cererile pensiile actuale se vor recalcula automat, in baza datelor existente in dosarele de pensionare, iar daca in acestea nu se regasesc date despre venitul realizat lunar se va folosi salariu mediu brut pe economie din perioadele respective.

  Mai exista situatia in care nu obtinem "documentele doveditoare" din motive independente de vointa noastra sau sunt obtinute si depuse de catre CM (conform Ordinului mapn nr. M101/23.08.2010) dincolo de termenul prevazut de lege, situatie in care "suntem condamnati" fara drept de aparare.

  Poate va intrebati ce voi face eu?

  Nu voi depune cerere de recalculare, incercand sa raman calm si sa ma informez despre "cursul" evenimentelor la zi (nu din barfe); voi participa la actiuni de sustinere a drepturilor noastre din perioada dezbaterilor parlamentare in luna septembrie si cu ocazia zilei de 25 octombrie. Abea apoi voi lua o hotarare, incercand sa nu-mi fie rusine cu mine cate zile-oi mai avea.

  RăspundețiȘtergere
 10. Ionel,
  Mi se pare f.buna ideia dumneavoastra.Voi trimite si eu o astfel de cerere prin posta cu raspuns platit si prin email.Ar trebui ca toti sa facem la fel.
  Arrow 77,
  Ca unul care am participat la discutarea legii pensiilor in senat pe 03.05 sunt total scarbit de atitudinea acestor mafioti de parlamentari. Nu facem nimic prin participarea catorva zeci de pensionari la dezbaterile din parlamentul rusinii.SCMD trebuie sa pregateasca o actiune de mare amploare la portile parlamentului care sa duca la dizolvarea acestei institutii care nici macar Constitutia tarii nu o respecta.Atragerea de partea noastra a sindicatului politistilor este imperios necesara.Am semnale ferme ca activii din M.Ap.N vor fi alaturi de noi in caz de necesitate.
  Cu stima,
  Col(r)ing.Voinea Ion

  RăspundețiȘtergere
 11. Ma intreb de ce nu remarcati ca s-au facut niste propuneri pe care conducerea SCMD trebuie sa marseze pentru ai pune in dificultate pe guvernanti in cazul in care nu renunta la aplicarea acestor legi, si anume:
  -carti de munca intocmite retroactiv pentru toti militarii.
  -stabilirea contributivitii numai prin aplicarea retroactiva a prevederilor Codului muncii in armata, care reprezinta baza de calcul a timpului efectiv lucrat pt.legea 19/2000.(Cititi codul muncii art.ref .la timpul suplimentar de munca)
  -tragerea la raspundere administrativa,penala a M.Ap.N. pentru calculul cuantumului pensiei pe baza salariului minim pe economie in cazul celor care nu doresc sa-si depuna cerere de recalculare-micsorare a pensiei atita timp cit la minister -sectia pensii exista toate datele necesare recalcularii pensiei mai ales pt. cei iesiti dupa L 164.
  -legea 19/2000 este o lege pt. civili si nu pt. miliari ca atare M.Ap. N. trebuie sa refuze punerea ei in aplicare.

  RăspundețiȘtergere
 12. Domnule Ionel,
  Voi urma si eu demersul dvs....cred cu tarie ca inca mai avem coloana vertebrala!!!

  RăspundețiȘtergere
 13. Atata timp cat in fruntea ministerului si a structurilor armatei avem aplaudaci, nu se poate discuta despre refuzul MApN de a pune in aplicare un act normativ semnat si parafat de ministru si, mai ales, avizat de DFC, SMG, DRPAJ si alte structuri militare.

  Toata scoala am invatat ce viteaza a fost oastea tarii in confruntarile cu turcii.

  A venit momentul sa invatam si sa implementam in armata macar sistemul turc de avansare in randul generalilor....

  RăspundețiȘtergere
 14. Sunt bulversat si dezamagit de tot ce ni se intampla si tot ce va urma. Si cand te gandesti ca acum ceva timp in urma am prezentat cu mandrie onorul la presedinte (vezi imaginea din cotidianul). Privesc in urma si nu regret nici o secunda din cei 28 de ani de privatiuni(de care foarte multi civili isi bat joc), incerc sa scrutez zarea si nu vad decat negura. Simt ca tot ce mi-am propus pentru urmatorii ani, din ianuarie in colo, se va duce pe apa sambetei. In loc sa fim apreciati pentru ce am facut pentru aceasta tara (care intre noi fie vorba se mandreste cu noi peste tot in lume)pentru demnitatea cu care am purtat tricolorul din mijlocul Carpatilor pana in mijlocul desertului Iraqian sau a celui Afgan, suntem stigmatizati, dezavuati si marginalizati de catre politicieni ca dealtfel si intreaga armata.
  Aceasta este opinia mea si voi lupta pentru ea.
  Cu stima si onoare va saluta un nou coleg

  RăspundețiȘtergere
 15. Documentul este exceptional! Intr-un stat normal ar intra degraba in atentia lucrativa a autoritatilor. Dar, din pacate, traim nu numai intr-un stat multilateral (limba de lemn!!!) si deplin anormal, ci intr-un stat condus de hamaseti, de tradatori, de ticalosi, de nemernici. Am mai spus-o, istoria ne pune la incercare; noi, posesorii nesimtitelor pensii, suntem jumatatea cea mai puternica a starii militare nationale. Componenta activa este terorizata la mijloc si baza si vanduta la varf. Da, asta este paradoxul - suntem vectorul de salvare a conditiei militare, dar si de coagulare a disperarii populare nationale. Nu spun cuvinte mari, Tara este disperata, iar noi, Ostasii, inca ne mai bucuram de ceva mai mult de 50% din pretuirea nationala (cel mai mic procentaj din ultimii 80 de ani!). Si, camarazi ai demnitatii si salvarii nationale, sa nu uitam o clipa ca disperarea noastra este eficienta institutional si productiva national doar daca o manifestam dimpreuna! Doamne ajuta!!!
  Costinel Petrache

  RăspundețiȘtergere
 16. SA VEDEM CE MAI FAC SI ALTII.Stimaţi colegi,

  considerăm că în ceea ce priveşte acţiunile de protest mişcarea sindicală trebuie să îşi orienteze, de acum înainte, ţintele mult mai concret. Degeaba ieşim în stradă pentru a face tot felul de "Lanţuri umane" inutile, pe lângă gardul Parlamentului, dacă nu facem, mai întâi, ordine chiar în curtea noastră!

  Această reorientare trebuie făcută pentru că, întâi şi întâi, suntem sfidaţi din interior de către nişte neodictatori. Ei sunt şefii instalaţi pe diferite niveluri, în urma unui sprijin politic. Din caza obedienţei, aceştia poartă, primii, răspunderea pentru acceptarea ruşinoasă a subfinanţării sistemului de ordine publică şi, tot ei sunt autorii cunoscuţi ai lungului şir de abuzuri asupra muncii poliţiştilor.

  Neodictatorii din interiorul M.A.I. au avut, în plus, şi cinismul de a răspunde la toate atenţionările FSNPPC prin ridicarea privirii, a neputinţă, şi rostiri ipocrite şi şoptite de felul: vă înţeleg, eu vă dau dreptate dar aşa s-a cerut de sus! Eu nu pot să fac nimic!

  În rest, ei vi se adresează pe ton răstit: vreau să fie clar, pentru toată lumea! Managementul şi „expertiza” lor nu includ dialogul social şi parteneriatul.

  Da, este clar pentru toată lumea: în 2009, magistraţii au arătat, chiar dacă numeric au fost doar câteva mii, că abuzurile unor inşi care se cred "Statul" pot fi oprite.

  Acţiunea magistraţilor a avut succes pentru că s-a bazat pe: înţelepciunea interpretărilor juridice, mobilizare totală a protestatarilor şi mult calm, în a exploata orice greşeală a adversarilor.

  Acum este rândul poliţiştilor să facă acelaşi lucru!

  Stimaţi colegi, inevitabilul s-a produs.

  Drepturile salariale ne-au fost diminuate dur; munca peste program şi nerecompensată a devenit un obicei al „expertizei” pe care ne-o aplică şefii, iar şicanările şi ameninţările, din partea lor, s-au înmulţit.

  Este acum momentul celei mai puternice acţiuni sindicale, dacă mai avem încredere că merităm o viaţă decentă, în urma muncii noastre.

  FSNPPC a luat hotărârea de a opri degradarea situaţiei poliţiştilor şi a personalului contractual din M.A.I. orientându-si acţiunile nu numai împotriva „Palatelor” ci, cu prioritate, împotriva acelor şefi lipsiţi de competenţă, de solidaritate instituţională dar cunoscuţi de către majoritatea personalului, pentru comportamentul lor plin de aroganţă.

  Prin acţiunile sindicatului, aceşti şefi vor fi nominalizaţi şi responsabilizaţi, de către toate nivelurile, pentru situaţia critică în care se află acum personalul şi instituţia.

  Stimaţi colegi,

  FSNPPC începe acum consultarea dumneavoastră privind forma optimă de protest împotriva:

  - guvernanţilor, pentru Legea nr.118/2010

  şi, în acelaşi timp,

  - unora dintre şefii din interiorul instituţiei, pentru a-i obliga să repare starea de subfinanţare a sistemului pe care au tolerat-o cu slugărnicie şi (prin demascarea lor publică) pentru a-i obliga să înceteze abuzurile sistematice pe care le fac împotriva personalului.

  FSNPPC va organiza, la nivel naţional, acea formă de protest pe care dumneavoastră o veţi alege, majoritar, prin vot, şi la care subscrieţi să participaţi activ.

  Biroul Executiv

  MODALITĂŢI DE VOT

  (folosiţi doar una dintre variante)

  1. descărcaţi formularul, în format PDF,

  printaţi-l,

  completaţi-l,

  predaţi formularul completat unui membru al Biroului Teritorial SNPPC din care faceţi parte.

  descarca formularul in format *pdf

  2. completaţi online formularul de vot.

  VOTATI online

  RăspundețiȘtergere
 17. de acord cu actiunile FSNPPC. rog conducerea SCMD sa contacteze conducerea acestui sindicat al politistilor si sa ne sprijinim reciproc in demersurile noastre. nu uitati ca SCMD a cerut in instanta suspendarea HG 735/2010, si daca reuseste se suspenda si aplicarea L119/2010, dar trebuie ca majoritatea militarilor in rezerva(din MAN, SRI, penitenciare, etc)si a politistilor sa se inscrie URGENT si MASIV in sindicat si sa iesim la lupta sindicala agresiva , adica la proteste, ca sa sprijinim prin presiune actiunile SCMD in instante. Este indicat ca SCMD sa faca un grafic al protestelor cu toate detaliile(data, ora, locul, numarul, etc) si care sa fie postat pe blog si trimis la filiale si chiar la asociatiile rezervistilor din tot sistemul de aparare.

  RăspundețiȘtergere
 18. Urmare a demersurilor initiate in vederea apararii intereselor legale și legitime ale cadrelor militare disponibilizate,in rezerva sau in retragere doresc sa subliniez rolul bine determinat al SCMD si motivatia pentru care partea inerta si pasiva a pensionarilor militari trebuie sa faca pasul inscrierii in rindurile acestuia.Nu cred ca suma de 120 lei poate fi o scuza ci mai degraba letargia si falsa impresie ca nedreptatea recalcularii pensiilor militare nu va avea loc,ca va interveni ceva in final, care sa rezolve problema.Nimic mai fals!Vom fi pusi cu totii in fata faptului implinit,daca nu vom fi uniti iar regretele cu siguranta vor fi tardive.
  Iar unii politicieni vor vedea in noi un colos de lut fara putere si forta de reactie, o supunere oarba care vine sa incurajeze si alte genuri de umilinte sociale(atentie!)
  Nimic nu este intimplator!Suntem un real pericol pentru dinastia acestora,sunt constienti si fac totul cu premeditare!Sunt cunoscute exemplele democratiilor avansate care intru-un punct de cotitura istorica s-au sprijinit si si-au cladit actualele lor societati bazindu-se pe corpului militarilor in rezerva,disciplinati si profesionisti.Numai ca in astfel de mediu social nu mai pot fi acumulate averi colosale in timp record cum s-a intimplat in tarisoara noastra in ultimii 20 de ani.
  Prin umilirea si slabirea acestui segment disciplinat, coloana vertebrala a natiei romane, EI de fapt isi apara interesele.Si asta trebuie sa o faca repede pina mai pot si cu sprijin din partea societatii civile,dezinformata si manipulata.Asocierea pensionarilor militari cu nu stiu ce aviator civil ori magistrat cu pensii care pe buna dreptate frizeaza bunul simt are aceasta menire...si deloc intimplatoare.
  Contracararea acestor actiuni nesabuite ale guvernantilor actuali in domeniul pensiilor militare trebuie facuta in mod organizat prin SCMD.Dar pentru acest lucru este importanta si marimea fortei acestui sindicat din toate punctele de vedere.Asadar cei care mai aveti dubii in acest sens veniti alaturi de noi pentru ca sinergia faptelor noastre sa salveze Armata Romana,cadrele militare active, in rezerva si retragere de la cea mai cruda umilinta din istoria acesteia!

  RăspundețiȘtergere
 19. DD
  Sant de acord cu SCMD-Cluj ! Nu santem o turma de oi ca sa fim inmanati cum vor unii!Au mai incercat sa desfiinteze sintemul de pensii militare (MAPN,MI,SRI)etc,adica s-au facut niste apropouri in acest sens.Acuma au gasit alte formula.Cei care cer recalcularea si semneaza cu mana lor nu au decat.Noi ceilalti putem epuiza toate treptele ale justitiei romane sau CEDO etc.Trebuie sa ne unim indiferent din ce arme am facut parte.Ari fi bine un organ central sa se ocupe de soarta noastra in acest sens.Va doresc sanatate tuturor...!

  RăspundețiȘtergere
 20. In acest moment, toate sindicatele militare trebuie sa se uneasca intr-o Confederatie. Rog pe aceasta cale pe dl Col. Dogaru sa incerce acest deziderat, cu atat mai mult cu cat pregatirea dansului permite acest demers cu succes! Ne trebuie o strategie si o tactica unitare!

  RăspundețiȘtergere
 21. ...excelentă pledoaria domnului lt.col. Emil POP: "...pensia militară asta de acum a cadrelor în rezervă şi în retragere răsplăteşte, de exemplu, riscul pierderii imediate a vieţii în urma angajamentului preşedintelui României de a intra ca partener de război alături de statul Israel împotriva Iranului..." Acesta este răspunsul care trebuie dat celor ce cataloghează meritele noastre, ale pensionarilor militari, într-un fel sau altul, fără să cunoască sistemul militar !

  RăspundețiȘtergere
 22. ALM > nici o sansa de unire ! asta-i gandirea tuturor presedintilor de asociatii,federatii,cluburi,ligi,sindicate etc.
  Orgoliile acestora si teama de a nu pierde anumite avantaje,obscure,de altfel,va disipa buna intentie a celor care se zbat pe aici,in virtual, sa influenteze cumva aberantele decizii de SUS...Daca depunem cererea la cmj,nu e bine,daca nu iar nu-i bine,sa asteptam 25 oct,se pare ca va fi tarziu...eu propun sa fim cat mai multi la Curtea de Apel Buc.pe 13 sept cand e prima infatisare la dosarul inaintat de ANCMRR si pe 15 sept.tot acolo ,la cel inaintat de SCMD.Ce parere aveti?

  RăspundețiȘtergere
 23. Tinerețea este la ea acasă și procedează cum crede că este mai bine.
  Vă intreb totuși: Cum apreciați faptul că un colonel care a purtat acest grad 10 ani, are 42 ani de serviciu și care la pensionare (1992)avea funcție 22, (maximum la colonel era 23)să aibe o pensie mai mică decât un ofițer trecut în pensie după 2001, în grad mai mic și cu vârstă aproape sau egali cu anii mei sub drapel? Eu la pensionare am primit doar o solda și prima pensie am primit-o peste trei luni. Poate analizați și această situație...

  RăspundețiȘtergere
 24. Eu am trimis aceasta scrisoare, iar mai departe, voi vedea ce voi face..
  "SEFULUI DIRECTIEI FINANCIAR CONTABILE
  SEFULUI SERVICIULUI PENSII MILITARE
  Stimaţi colegi.

  Subsemnatul Col.(Rz) Ing. MIRCEA IONEL CNP 1510926090091 dosar de pensie nr. 09553011, domiciliat in BRAILA, B-dul Dorobanţilor nr 50, Bl. A 54, Sc 2, Ap. 32, va informez pe aceasta cale ca nu sunt de acord cu recalcularea (diminuarea) pensiei militare. Ca urmare, va informez ca nu voi semna si nu voi depune la Centru Militar Zonal cerea tip din Ordinul Ministrului M 101/23 August 2010, publicat in Monitorul Oficial nr 606 din 26 August 2010. Daca in virtutea ordinelor primite sunteți obligat sa-mi recalculați pensia, puteți cere dumneavoastră arhivelor militare si civile eliberarea documentelor necesare, întrucât aveţi toate datele necesare in dosarul de pensie.
  Va reţin atenţia ca nu puteţi face recalcularea ţinând seama de prevederile Art.5, alin(4) din Legea 119/2010 (recalcularea pe baza salariului mediu brutpe economie), întrucât aveţi la dispoziţie toate datele necesare obţinerii veniturilor reale, acestea găsindu-se in arhivele structurilor aparţinând M.Ap.N. .
  Va informez ca-mi rezerv dreptul de a acţiona in instanţa instituţia pe care o conduceţi in cazul diminuării pensiei, dar si al recalculării acesteia neţinând seama de veniturile mele reale obţinute pe timpul carierei.

  Cu stima
  Col. Ing. (Rz)
  Ionel MIRCEA

  RăspundețiȘtergere
 25. Foarte corect d-le colonel.Acest lucru ar trbui sa-l facem toti.Exista o solutie si pentru activi:fiecare militar dela soldat la general sa-si depuna demisia in mod individual in aceeasi zi.

  RăspundețiȘtergere
 26. Toata stima domnule lt,col,Emil Pop pentru prezentarea documentata pe care ati postat-o pe blog.Dar vreau sa va intreb, chiar credeti ca aveti de a face cu oameni rezonabili care respecta legea?Ma refer la Basescu si clica sa.
  Incalcarea legii este evidenta, problema este ce facem?
  Parerea mea este ca sindicatul nostru trebuie sa colaboreze si cu sindicatul politistilor si sa angajeze juristi specializati pe aceasta speta.
  Cred ca trebuie sa fim pragmatici si sa nu ne risipim eforturile inutil.
  In calitate de fost ofiter financiar sunt de parere ca ar trebui sa ne axam strict pe principiul neretroactivitatii aplicarii legii, ca fiind principala prioritate.
  Iar pentru celelalte aspecte pe care foarte corect le-ati prezentat, sa introducem actiune separata in justitie.
  Principalul e sa actionam cat mai urgent si cat mai eficient. De aceea cred ca unirea eforturilor ar fi benefica( ma refer la colaborarea si cu sindicatul politistilor).
  Sunt de acord cu ceilalti colegi care cer actiuni mai dure in raport cu guvernantii, dar cred ca prioritara ramane actiunea in instanta si subscriu la parerea ca doar la CEDO nu vom gasi dreptatea.
  Dar din pacate sunt multi colegi care din prima zi s-au repezit sa ceara la cmj adeverintele de venituri.Cu atat mai mult apreciez initiativa col.Ionel Mircea, dar ii reamintesc ca nu e suficient si ca singura cale legala si cu sanse de reusita ramane actiunea in justitie.
  Oricum ma bucur sa vad ca mai sunt suficienti colegi care au coloana vertebrala.
  Oricat ar dura, merita sa ne batem pentru apararea unui principiu.
  Eu cred ca nici guvernantii nu cred ca legea asta se poate aplica, dar sunt politicieni si lipsiti de scrupule, vor doar sa obtina banii de la FMI.Ar fi culmea sa nu credem noi in sansele noastre, cand dreptatea e clar de partea noastra si mai exista si CEDO nu numai justitia romana, unde orice e posibil, asa cum ne-a demonstrat Curtea Constitutionala.Inca o data felicitari domnului lt.col.Emil Pop.
  Succes( nu succesuri) tuturor.
  Mr(r) Ciprian Dragos Ifrim

  RăspundețiȘtergere
 27. ...DOGARU SI A LUI GASCA,are ca obiectiv principal sa atraga cat mai multi naivi in sindicat pentru a beneficia de un cont din ce in ce mai gras,EL si ai lui cirati nu au nici o grija ca l-i se vor diminua pensiile,pentru ca au de unde compensa;vor plange in continuare pe umerii amaratilor de NAIVI care s-au inrolat la caruta lui,ca are nevoie de bani pentru a sustine la nesfarsit procesele intentate guvernului. Ranciog,un rasuflat de lt.col.spunea pe aici ca ei muncesc voluntar zi si noapte.Cine ii crede? iata un exemplu: la Constanta au fost in ultimile luni de 2 ori si au tras cate un chiolhan de cateva milioane(vechi) la Casa Brancoveneasca,cine a platit?frustratul de presedinte Macovei care pentru asi atrage cirati foloseste intens si biroul Asociatiei Cultul Eroilor instalat la CMZ Constanta.Sunt scarbit de ce intampla in SCMD central si local care,in afara de a latra,precum ilustrul presedinte national DOGARU,altceva NIMIC.Mai multe voci de pe aici au sugerat ca dezbinarea asociatiilor existente la nivel national,orgoliile si frustrarile unora din conducatori nu vor conduce la nimic bun;nu se face decat jocul,murdar de altfel, al guvernantilor care,numai de NOI nu se vor ocupa de aici incolo.De azi le-au taiat si lor salariile intradevar nesimtite,ei si ce?ati auzit sa se planga cineva? LA LUPTA!

  RăspundețiȘtergere
 28. D-lui DEL'MAR...cred ca faceti o mare gresala (si deserviciu in acelas timp)aducand astfel de acuze cuiva care a purtat haina militara. Raman la ideea ca pentru a reusi in actiunea noastra este nevoie de unitate si nu de rautate si cuvinte aruncate fara noima. De ce nu a-ti avut dvs. initiativa de a forma acest sindicat, de ce nu iesiti dvs. in media locala si centrala pentru a putea sustine cauza membrilor sindicatului (eu nu sunt membru al sindicatului si am servit sub drapel 26 de ani). Acum avem nevoie de intelegere si rabdare pentru a ne asculta unii pe ceilalti, pentru a gasi calea optima pentru a contracara ceea ce cei aflati la guvernarea neau si ne pregatesc.... este o opinie si nu este nevoie sa intram in polemica
  Cu stima si respect!!!

  RăspundețiȘtergere
 29. @ DEL'MAR
  Afirmaţiile pe care le faceţi sunt din categoria ŢĂŢISME. Nu mă voi referi la cele privind conducerea SCMD ci la ansamblul postării. „Au tras câte un chiolhan de cateva milioane (vechi) la Casa Brancoveneasca.”
  Primo- nu se numeşte Casa ci Curtea Brâncovenească.
  Secundo- câteva milioane pot însemna de la două până la 10 că altfel spuneaţi peste 10 milioane.
  Luăm maxim 10. Au fost minim 4 persoane, Dogaru şi Ringiog de la Bucureşti, pentru că aţi folosit pluralul, şi prin similitudine Macovei plus o persoană din conducerea SCMD Constanţa.
  Păi 4 persoane nu pot nici să se sature nici să se îmbete la un restaurant bio cu 10 milioane. Intraţi pe http://curteabrancoveneasca.ro/ şi o să vă convingeţi lecturând preţurile la mâncare chiar dacă la băuturi nu sunt afişate.
  Terţo – nu mai intru în fondul postării că nu e cazul. Mi-au fost de ajuns constatările de mai sus şi acel apel apoteotic de final „LA LUPTA!” care-mi aduce aminte de bancul cu Bulă la război, când comandantul de pluton le spune, înainte de atac, că vor lupta pînă la unu
  iar Bulă întreabă:
  - Şi la unu plecăm acasă ?

  RăspundețiȘtergere
 30. In continuarea comentariilor postate pe 1 septembrie, 16:59 si 2 septembrie, 15:17, in sectiunea dedicata Ordinului M101, doresc sa mai adaug urmatoarele:

  1. In afara de faptul ca ministrul apararii nationale a "reusit" sa fie cu mult mai "zelos" decat cel de la interne (era sa spun balos, prin atitudinea obedienta pe care o are fata de puterea portocalie), "ordonand" pensionarilor militari completarea cererii prevazute in anexa nr. 1 la Ordinul M101, prin care acestia sa-si semneze micsorarea pensiilor, ii "preseaza" voalat si pe cei care incerca obtinerea directa a "documentelor doveditoare" ale veniturilor lunare (de la UM si/sau depozitele de arhiva) sa renunte, asa cum se poate intelege prin continutul Art.3 pct.(4) din Ordin, respectiv:

  "Art. 3. - (4) Cererile pentru obtinerea adeverintelor de venit, adresate în nume propriu de catre beneficiari unitatilor militare detinatoare de arhiva si depozitului central/depozitelor intermediare de arhiva, vor fi solutionate pâna la sfârsitul perioadei de recalculare."

  urmeaza partea a 2-a

  RăspundețiȘtergere
 31. Va intrebati de ce nu are Armata bani pentru pensiile militarilor?
  Haideti sa facem o mica socoteala:
  -Afacerea Mig 21 =1 miliard dolari;
  -Vietile aviatorilor motri= neprecupetite;
  -Despagubirile catre familiile pilotilor morti= milioane de dolari;
  -Afacerea Azur =50 milioane +comisioane;
  - Afacerea fregate = 600 milioane + cheltuielile de modernizare si mentenanta;
  -Intretinerea trupelor in teatrele de operatii=ne va spune dl.Oprea;
  -Despagubirile catre familiile militarilor morti in teatrele de operatii sau raniti=milioane de dolari;
  -Contributia la NATO;
  -Summitul NATO =35 de milioane euro;
  -Facilitatile acordate NATO= ne va spune tot dl.Oprea.
  Toate acestea au grevat bugetul Armatei pe multi ani de zile.Iata de ce Armata nu are bani nici pentru modernizarea armamentului si nici pentru pensiile militarilor.
  Pe buna dreptate stai si te intrebi ce a adus NATO pentru ROMANIA ?
  -armament modern- NU;
  -morti si raniti- DA;
  -cheltuieli suplimentare incomensurabile-DA;
  -transformarea ostasului roman in carne de tun ieftina pe teatrele lor de operatii-Da;
  -doliu si jale in multe familii de romani – DA;
  -nesiguranta zilei de maine pentru pensionarii militari -Da;
  -mai multa securitate in disputele cu vecinii= DA.
  In asteptarea raspunsului maimarilor MApN va las pe dumneavoastra sa judecati.Principalul vinovat pentru aceasta stare de lucruri este clasa politica mafiota imbogatita prin rapt ordinar ,care a pus mana pe puterea politica prin acel vot uninominal schiop transformat in vot pe liste de partid in proportie de 90%.Vinovati suntem si noi pentru ca am permis acest lucru.Sper ca la alegerile din 2012 sa ne vina mintea la cap si sa nu mai permitem acestor nemernici imbuibati sa mai patrunda in Parlament.
  Oare nu i-a sugerat nimeni din anturaj acestui ministru tradator ca poate face rost de bani actionandu-i in justitie pe mafiotii care au spoliat bugetul ARMATEI?Ma amagesc degeaba cu aceasta intrebare pentru ca si el este unul din mafiotii care s-au infruptat din bugetul apararii.La averea acumulata in mod sigur nu-l mai intereseaza pensia militara si are si destui bani sa cumpere voturile puscariasilor si tiganilor si sa patrunda din nou in parlamentul rusinii,
  Cu stima,
  col(r)ing.Voinea Ion

  RăspundețiȘtergere
 32. Mai multa securitate in disputele cu vecinii?!!! Ma indoiesc.

  RăspundețiȘtergere
 33. Daca Basescu va indrazni sa promulge legea pensiilor isi va semna si sentinta.Pe langa faptul ca isi va incalca toate angajamentele facute poporului roman, va fi suspendat chiar de parlamentul rusinii de la Bucuresti si va sfarsi plimbat intr-o duba cu gratii prin toata tara ca sa-si primeasca rasplata de la poporul pe care l-a nesocotit si batjocorit.

  RăspundețiȘtergere