marți, 4 septembrie 2012
Mai multă "europă"
Spicuiesc din comunicatul de presă al Partidului popular european, din 3 septembrie 2012.
Că Adunarea politică a PPE s-a întâlnit pe 3 septembrie la Parlamentul european din Bruxelles pentru a finaliza pregătirile pentru cel de-al 21-lea Congres al PPE la Bucureşti, în 17 şi 18 octombrie.Întrunind 73 de membri din 40 de ţări Adunarea politică a PPE a reafirmat sprijinul pentru Iulia Timoşenko şi a discutat de asemenea ultimele tendinţe politice din Georgia cu prim ministrul Vano Merabishvili.Cu această ocazie preşedintele PPE Wilfried Martens a spus: "PPE va desfăşura cel de-al 21-lea Congres luna viitoare la Bucureşti. Găzduit de preşedintele Traian Băsescu şi partidele noastre membre PDL şi UDMR, Congresul PPE va discuta în principal eforturile neobosite desfăşurate de Partidul popoarelor europene pentru a contracara problemele cu care se confruntă cetăţenii Europeni din perspectiva crizei economice globale. Singurul răspuns la aceste provocări este "More Europe" (Mai multă Europă) care de fapt este şi tema Congresului nostru. Mai mult, felicit decizia conducerii Partidului socialiştilor europeni de a renunţa la Congresul lor de la Bucureşti şi a muta evenimentul la Bruxelles. Decizia PES arată în mod clar cum căpeteniile socialiste şi liderii politici pun valorile Europene deasupra consideraţiilor partizane".
"Democraţia şi supremaţia legii sunt valorile împărtăşite şi apărate de PPE de-a lungul întregului continent, iată de ce Adunarea politică a PPE a întâmpinat-o cu bucurie pe Eugenia Timoşenko, fiica Iuliei Timoşenko care acum este la închisoare împreună cu alţi prizonieri politici. Mărturia ei vibrantă privind încarcerarea politic motivată a mamei sale este o reamintire perpetuă a fragilităţii democraţiei în Ucraina".(http://www.epp.eu/pressnew.asp?artid=1901)
Şi aşa mai departe, hăt până la deschiderea Congresului. Domnul Martens este desigur o persoană chiar pătrunsă de valorile democratice şi europene. Şi sensibilă, pentru că, iată, aduce un frumos omagiu fiicei Iuliei Timoşenko. Dar, nu am eu căderea să-l analizez pe domnul preşedinte al PPE, lasă s-o facă alţii, analiştii, ambasadorii, apologeţii bunei guvernări etc. Pot în schimb să analizez şi să mă mir de următoarele. De faptul că prin prisma alocuţiunii, acest congres care vrea să le dea românilor mai multă ... europă [sic] - bineânţeles spre binele public al celor pomeniţi - nu găseşte de cuviinţă să pronunţe câteva cuvinte despre noi din ţara noastră. Nici despre Parlament, nici despre guvern. Aici, contează numai "mai multa europenizare", "Traian Băsescu", "PDL şi UDMR". Nu credem în reaua credinţă a popularilor populişti, ci mai degrabă într-o nevinovată neglijenţă. Când le priveşti chipurile serafice din fotografia postată pe site-ul web (http://www.epp.eu/pressnew.asp?artid=1901) oricine îşi dă imediat seama că eforturile fără întrerupere i-au adus într-o stare de uşoară amnezie, ceea ce scuză omisiunea. Dar, "scuzaţi expresia c-a trecut impresia !" sau "scuzaţi expresia c-a trecut impresia !". Oare ce să alegem dintre cele două ? Că toţi românii dezinformaţi care au votat pentru demiterea preşedintelui suspendat vor primi "mai multă europă" mai întâi de la Adunarea politică a PPE, pe urmă de la organele membre din România ? Că uite ce i s-a întâmplat Iuliei Timoşenco care nu a vibrat cu partea nepopulară ucraineană şi noneuropeană ? Că se vor da drumul la fondurile europene, dacă ne mărturisim vina de a fi participat la "puciul parlamentar USL ? Că se face precampanie electorală pentru viitoarele alegeri parlamentare din decembrie ? Nici una, nici alta, poate doar o înfierare patriotică ori o admonestare uşoară. După care toate ziarele elitiste de la noi şi din UE nedecuplate de la critica negativă permanentă vor prelua temele şi le vor prezenta lumii întregi aşa cum sunt ele de-a adevăratelea. În România merge din rău spre mai rău şi iată că pe românii ăia nedemocraţi nu-i mai salvează nici un occidental serios, poate doar esticii, alţii decât ucrainienii ăia răi care ne-au ras insula cu şerpi şi nu ştiu ce tratate.
În acest context sumbru şi periculos doar preşedintele Traian Băsescu menţine corabia pe linia de plutire. Singura soluţie de a stabili conexiuni directe cu ambasadorii români din ţările care ne denigrează sau ne sunt indiferente este privită cu suspiciune de ministrul de externe şi revoltă de unii politicieni din opoziţie. Dar, asta nu e bine domnule Titus Corlăţean şi domnilor parlamentari. Sau e bine ? Apropo, Parlamentul european are două Camere sau una ?
Cică odată demult Casanova a cucerit o frumoasă doamnă şi se grăbea foarte tare să-i ofere mai multă ... - aţi ghicit era vorba de "cât de multă europă". Din păcate, luat cu graba şi emoţia - vezi că evenimentele l-au cam prins nepregătit - Casanova nu a reuşit să-i dea nici mai puţină, nici "mai multă europă" doamnei cu pricina. Atunci, aceasta i-a spus enervată: "Casanova, lasă femeile şi apucă-te de matematică !" Ceea ce nici nu schimbă datele problemei, nici nu ajută şi nici nu strică.
(Opiniile şi comentariile din articol nu reprezintă cu necesitate punctul de vedere al conducerii SCMD Bucureşti)