miercuri, 8 februarie 2017

Cornel Nistrorescu: Binomul se regrupează și bagă cărbuni la greu

Evenimentele din ultima perioadă au împărțit țara în două, iar președintele țării în loc să fie un mediator între cele două tabere, preferă să accentueze această criză.
Cornel Nistorescu a scris un editorial pentru Cotidianul în care anunță faptul că binomul încearcă noi căi pentru a prelua puterea în România.

„Dezvăluirile făcute de Sebastian Ghiță au dus la o mutare care a fost percepută ca o înfrîngere a SRI. Și ca o recuperare a terenului pierdut de-a lungul anilor de Comisia de supraveghere și control al SRI. Aceasta a pus la cale o audiere de tip spectacol, menită a mai repara ceva din onoarea Serviciului și a respectivei Comisii. În fapt, n-a fost vorba decît despre o operațiune de restaurare a imaginii șifonate a celor două instituții. În umflatele genți cărate la audierile din Parlament nu erau decît niște scheme de funcționare, menite a ilustra prezentarea Power Point făcută parlamentarilor.

Comunicatul lacunar al retragerii generalului-locotenent Florian Coldea a omis în mod deliberat informații necesare publicului și politicienilor. El a fost redactat de șeful Secretariatului General al SRI, nimeni altul decît generalul Dumitru Dumbravă, cîndva căpitan și fost consilier personal al generalului Florian Coldea. Rămîne oricum în istoria instituției ca și șeful său, descuiatul la cap Dumitru Dumbravă fiind primul general din istoria SRI care a dat în vileag o mega-operațiune a SRI – implicarea în justiție. Dumitru Dumbravă, voind să pară un Moș Teacă mai înțelept, a povestit într-un interviu preocupările SRI de a urmări procesele pînă la capăt, ca într-un cîmp tactic, din care Serviciul nu se retrage pînă la finalul operațiunii.

La fel ca și fostul său consilier (acum șef al Secretariatului General al SRI), Florian Coldea nu a părăsit „cîmpul tactic" al operațiunilor speciale. Scandalul Ghiță nu a fost decît un mic accident operativ. Au ieșit la lumină cîteva mici ciupeli, operațiunile speciale – multe ilegale sau la limita legii – desfășurate de SRI rămînînd încă necunoscute.

Din informațiile noastre, Florian Coldea lucrează la greu. Nici vorbă despre vreo plecare la pensie, despre vreo retragere sau despre vreo sancțiune. Dimpotrivă. Probabil pentru meritele deosebite în identificarea portretului și susținerea unui nou președinte care să-l înlocuiască pe Traian Băsescu, i-a fost înființată Direcția Generală Operațiuni Speciale Clandestine. Ce include aceasta? Fosta Direcție Specială Periș, despre care noi am mai scris în Cotidianul și pe care, la plecarea lui Traian Băsescu, generalul Florian Coldea a împrăștiat-o pentru a i se pierde urma. A doua este Direcția Personalului Operativ Acoperit, pe la a cărei comandă s-a perindat și generăleasa Elena Istode, zisă și Anaconda. Apoi, tot Coldea controlează Centrul MONSAT, un centru de interceptări prin satelit, în care un pachet de linii din sistemul american de interceptări este alocat României. Prin acest centru sunt înregistrați la extern și politicieni sau demnitari români aflați în situația de a fi supravegheați. Cu sau fără aprobare de la judecător. A patra direcție este Centrul pentru Securitate Cibernetică. În realitate, acest centru îi monitorizează nonstop pe toți utilizatorii de Internet.

Cum a apărut această direcție cu componente para-instituționale? Este de neimaginat ca funcționarea ei să fie o inițiativă a noului director al SRI, fără știința președintelui României. Încă nu știm cui raportează, cine beneficiază de informațiile prelucrate și cine aprobă planul de operațiuni speciale. Conducerea SRI, președintele României sau structura amintită primește sarcini și avize din afara României? Neclară rămîne și finanțarea acesteia. După informațiile pe care le-am primit, numai o mică parte a bugetului vine din bugetul SRI, restul provenind din zona economiei negre și gri, de la cele peste 100 de societăți comerciale sub acoperire ale SRI, clandestine, necontrolate fiscal și neauditate legal. Toate sunt în situații de evaziune și au atras în consiliile lor de administrație chiar membri ai Comisei parlamentare de supraveghere și control, dar și directori din ministere sau din agențiile care facilitează existența sub acoperire a acestora.
De ce a preluat generalul Florian Coldea înregistrările și rețeaua de acoperiți, plus o sursă de bani? Ce putere o folosește? La ce-i trebuie președintelui Iohannis acest serviciu secret paralel și ferit de controlul parlamentar? La consolidarea în România a unui „stat disciplinar", identificat de profesorul Andrei Marga într-o analiză extraordinară, publicată în ziarul Cotidianul?

Ce rol a avut această structură de operațiuni speciale clandestine în agitația din rețelele sociale, concretizată cu extraordinara mobilizare a utilizatorilor, mai ales a celor tineri, la protestele din aceste zile?”, a scris Cornel Nistorescu.